Bedre skole: I dette eksempelet har vi gleden av å synliggjøre hvordan elever, lærere og skolens ledelse ved St. Hallvard videregående skole fokuserer selvledelse og livsmestring. Stort takk til lærer Litz Akervold, som fortalte oss om prosjektet.
Takk til alle som deler innlegget i sosiale medier!

Av: Alf Tore Meling (Mobil: 417 63 473). Send tips om Skole-Norge!

Med fokus på motivasjon, livsmestring – og lysten til å ta tak

KRAFT startet som et «grasrot-prosjekt», helt tilbake i 2011. Utgangspunktet var at Utdanningsdirektoratets brukerundersøkelse for St. Hallvard videregående trigget ønske om å øke elevenes faglige motivasjon. Sakte, men sikkert har det utviklet seg fra tanke til pilotprosjekt til obligatorisk opplegg som kan vise til gode resultater. KRAFT står for Kultur, Resultat, Ansvar, Fokus og Tankekraft. I denne videoen forteller og viser de hva det hele handler om:

Innlegget fortsetter under videoen

Lenke til videoen: https://youtu.be/xggwSlbDh4U

Om prosjektet

Det var Litz Akervold, lærer ved St. Hallvard, som fortalte oss om prosjektet. Med engasjert glød formidler hun det som skoleutvikling på sitt beste. Litz, som akkurat har avsluttet videreutdanning i Oppmerksomt nærvær ved NTNU, forteller at KRAFT handler om både elevens og lærerens psykososiale miljø. Hun forteller videre at det bygges på et felles «VI» – både i kultur (K), resultat (R), ansvar (A), fokus (F) og tanke (T). Som avslutning utfordrer Litz både lokale, regionale og sentrale politikere – og journalister – til å se på hva de har fått til i Buskerud.

Vi ba også prosjektleder Kristin Nash fortelle oss kortfattet om prosjektutvikling og resultater. Som følger:

KRAFT er et prosjekt under kontinuerlig utvikling. Det startet som et pilotprosjekt med frivillig deltakelse fra interesserte lærere og er nå et obligatorisk opplegg for alle skolens lærere og elever. Vg1 og vg2 jobber med de 5 hovedfokusområdene i KRAFT, og vg 3 gjennomfører KRAFTpakke med spesielt fokus på forberedelse til videre veivalg etter vgs. KRAFTpakke er et samarbeid mellom KRAFT og skolens karriereveiledere.

Undersøkelser viser gode resultater fra KRAFT prosjektet. Elever kan rapportere at arbeidet med KRAFT har gjort dem mer bevisste og satt dem i stand til å ta grep om egen skolehverdag og eget liv. Lærere melder om at prosjektet har gitt en felles plattform og inspirerer til «ny» forståelse i læringsarbeidet.  Prosjektet har hatt positiv innvirkning på både det faglige- og det psykososiale miljøet på skolen.

Kristin Nash, prosjektleder for KRAFT

Mer informasjon om KRAFT

St. Hallvard

St. Hallvard videregående skole ligger i Lier kommune og har utdanningsprogrammene musikk, dans og drama, studiespesialiserende fag, idrettsfag og frisørfag. Skolen har 740 elever og 130 ansatte. Ved skolen er det en egen avdeling for elever med sammensatte funksjonsnedsettelser.

Rektor: Unni Aadalen

Kommune: Lier

Fylke: Buskerud

Mer informasjon om St. Hallvard videregående skole

Bedre skole setter fokus på det som faktisk skjer. Vi jakter derfor på de gode eksemplene som utføres konkret – her og nå –  rundt om i vårt langstrakte Skole-Norge. Det er først og fremst eksempler om lærerne, elevene, foreldrene/foresatte, skolene, frivillige organisasjoner, etcetera, vi ønsker å synliggjøre. Bedre skole kommer ikke til å synliggjøre luftige planer og politisk retorikk. Vi leter etter de forbilledlige hverdagsheltene og de konkrete tingene som gjøres.

Har du tips om gode hverdagseksempler Bedre skole bør synliggjøre? Vennligst bruk kommentarfeltet, eller send epost til Bedre skole ved Alf Tore Meling. På forhånd takk!

Sosiale medier – takk for at du bidrar og deler

Sosiale medier er viktige verktøy for å løfte fram de gode eksemplene. Hittil har vi tatt i bruk Facebook, Twitter og Instagram. Snapchat er også etablert, men der venter vi med å gå i gang. Den beste måten du kan bidra for Bedre skole, nå i etableringsfasen, er å  dele eksemplene pluss invitere de du kjenner – som også brenner for en bedre skole – til å like og følge Bedre skole i sosiale medier:

Facebook: https://www.facebook.com/bedreskole

Twitter: https://twitter.com/bedreskoleno